Vermoeden

Er zijn twee courante situaties waarbij de uroloog uitzaaiingen van prostaatkanker zal vermoeden.

Een eerste situatie is die waarbij prostaatkanker in een vergevorderd stadium ontdekt wordt.

Met de komst van de PSA-test is deze situatie minder en minder frequent geworden. Het komt echter nog steeds voor dat bij een bloedname bij een patiënt zonder specifieke klachten van de prostaat er een erg hoog PSAgehalte wordt gevonden.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen maar van zodra het PSA-gehalte boven een bepaalde waarde gaat, kan je er bijna zeker van zijn dat er uitzaaiingen zijn.

Als het PSA-gehalte boven de 50 bijvoorbeeld is, heb je bijna zeker uitzaaiingen. De uitzaaiingen moeten daarom niet groot zijn en al problemen veroorzaken maar ze zijn er meestal wel. Een probleem hierbij is dat de uitzaaiingen meestal niet te zien zijn op beeldvorming. Omdat deze situatie zich meestal voor bij jonge patiënten en omdat dergelijke diagnose erg zwaar valt, is men meestal liever blind voor deze situatie. Zo komt het voor dat mannen met een hoge PSA, met op biopsie bewezen prostaatkanker, die dus wellicht zeker uitzaaiingen hebben (maar die nog niet te zien zijn op beeldvorming) een behandeling krijgen voor een gelokaliseerde prostaatkanker. Er zijn genoeg argumenten om op dat moment dergelijke behandeling te rechtvaardigen: jonge patiënt, geen uitzaaiingen te zien, alle kansen pakken,… .

Maar al te vaak zal na enkele jaren echter blijken dat de initiële PSA bepaling niet gelogen had. Er blijken uitzaaiingen te zijn. Je kan dan eigenlijk stellen dat de lokale behandeling redelijk zinloos is geweest en enkel gezorgd heeft voor neveneffecten van de behandeling. Bijvoorbeeld incontinentie na een operatie of radiocystitis na bestraling.

Een tweede, en tegenwoordig meer courante, situatie is die waarbij de behandeling van een gelokaliseerde prostaatkanker geen genezing gebracht heeft.

Jammer genoeg is niet iedereen na een operatie, een bestraling of een andere behandeling voor gelokaliseerde prostaatkanker genezen. Langzaamaan kan het PSAgehalte omhoog gaan. Op een zeker moment zal de uroloog metastasering vermoeden en hier verder onderzoek naar inzetten.

3 gedachten over “Vermoeden

  1. Beste,ik ben 72j. en man; mijn PSA was in mei-2013 – 2.12 en heb reeds een maand pijn in de rug!Zou dat op zo’n korte tijd reeds om uitgezaaide prostaat kanker kunnen gaan? IK moet daartoe kortelings wel een botscan laten nemen,maar ik dacht gelezen te hebben dat prostaat kanker meestal een traag tot heel traag verloop kent,vandaar mijn vraag.
    Mvg,J.Beliën.

  2. geachte,
    vorig jaar in april was mijn psa 9.2 en hebben ze een klein zwart vlekje gezien op mijnprostaat.na onderzoek bleek hetkwaadaardige kanker te zijnniet snelgroeiend.alle zes maanden heb ik psa onderzoek gedaan en dokter kontrole van prostaa langs aars.prostaat is niet gezwollen.maar 2 de maal had ik psa 6.8..nu na terug 6 maanden iets verhoogd=8.9.
    ik ben ongerust…wat doe ik het best?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *