Preventie

Een metastase begint als een kleine cel die loskomt uit de prostaatkanker. Deze cel nestelt zich bijvoorbeeld in het bot. Daar zal de cel zich ook gaan vermenigvuldigen, net zoals dat gebeurt in de prostaatkanker. Meestal groeien, vermenigvuldigen, prostaatkankercellen¬†eerder traag en zo ook hun ‘afstammelingen’ in het bot.

In het begin zijn metastasen dan ook niet altijd zichtbaar op een botscan of op een MRI. Soms worden metastasen verondersteld er te zijn op basis van het PSA-gehalte. Omdat metastasen als het ware het bot weg’eten’ is het best om veel botreserve te hebben. Het opbouwen van een stevig beendergestel gaat immers eerder traag.

Daarom is het nuttig om, ook al heb je geen last van¬†metastasen, te starten met kalksupplement van zodra het PSA omhoog gaat en er bijvoorbeeld met hormonale therapie gestart wordt. Dit kan op eenvoudige wijze door meer melk te drinken (bij voorkeur ’s avonds omdat kalk vooral ’s nachts goed wordt opgenomen door het bot). Je kan ook calcium in tabletten innemen.

Een gedachte over “Preventie

  1. hallo mijn naam is john ik ben net 59 jaar geworden ruim een jaar geleden biopsie gehad psa 25 gleasonscore 8 bij de botscan ontdekte men vier maanden geleden 2 uitzaaiingen een op her darmbeen en een op het borstbeen ik heb geprobeert om het met natuurlijke middellen te trotseren maar het werkt niet optimaal of ik heb de verkeerde middellen of het werkt in mijn geval niet
    kan iemand mij adviseren wat ik nu het beste kan doen?
    bvd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *