Behandeling

In de behandeling van metastasen van prostaatkanker zijn er twee aspecten van belang.

Enerzijds het tegengaan van verdere celdelingen van de tumorale cellen.

Dit wordt verkregen door hormonale behandeling. Als deze behandeling haar effect mist gaat de ontwikkeling van de uitzaaiingen verder en worden ze groter. In dat geval is een andere behandeling antitumorale behandeling nodig.

Anderzijds heb je de metastase die pijn kan doen en botbreuken kan veroorzaken en die ook behandeling vergt.

Zo kan je met radiotherapie de metastase behandelen. Soms wordt de metastase rechtstreeks bestraald. Men richt zo goed als mogelijk op de zone met aangetast botweefsel, bijvoorbeeld een ruggewervel. Er wordt dan in 5 of 10 sessies een dosis straling toegedien. Zo stoppen de cellen met delen. Dit wordt gedaan als er bijvoorbeeld ergens één of twee wervels aangetast zijn die pijn doen.

Soms heb je echter heel veel aangetaste botdelen. Op de botscan zie je dan erg veel hotspots: men spreekt dan van een ‘superscan’. Dan wordt er soms een sterk radio-actief product ingespoten waarvan men weet dat het wordt opgenomen door botweefsel dat aangetast is door prostaatkanker. Dit product noemt men een isotoop. Zo wordt er gebruik gemaakt van het radioactief Strontium-89 (noemt echt zo) of Samarium-153 dat intraveneus wordt ingespoten.

Om het botweefsel te verstevigen kan ook Zometa toegediend worden.
Binnenkort wordt in Belgë ook Denosumab verdeeld.

3 gedachten over “Behandeling

  1. mijn vraag is;;zijn er lotgenoten die hormonale therapie hebben en daarbij borstvergroting met veel pijn???operatie aan te bevelen???wie heeft ervaring hiermee????

    heel gaarne contact a.u.b. bedankt P/B

    1. Hormonale behandeling voor prostaatkanker kan in louter tabletvorm. Elke hormonale behandeling is in feite enkel afremmend. Het werkt praktisch altijd maar wel maar voro een beperkte duur. Daarna zijn er weer andere medicijnen. PSA toont hoe het gaat met de ziekte: laag is goed; hoog is niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *