Uitzaaiingen

Prostaatkanker evolueert meestal niet snel. Als er kwaadaardige cellen ontstaan in de prostaat gaan ze een gezwel vormen. Dit gezwel is in het begin niet te voelen of te zien met beeldvorming. Als het gezwel groter wordt, kan de dokter het gezwel soms wel voelen. Soms kan je het ook zien met beeldvorming. Als de tumor nog groter wordt, zullen er kwaadaardige cellen loskomen uit het gezwel. Deze cellen verplaatsen zich via de bloedbaan naar de rest van het lichaam. Deze verplaatsing van cellen noemt men metastasering.

Prostaatkankercellen hebben een voorkeur om zich te nestelen in botweefsel. Ze kunnen daar lange tijd verblijven zonder problemen te veroorzaken. De prostaatkankercellen zich echter ook in botweefsel vermenigvuldigen en daar gezwellen vormen. Deze cellen nemen de plaats in van gezond botweefsel dat instaat voor enerzijds bloedaanmaak en anderzijds draagkracht.

De gevolgen van metastasering van prostaatkankercellen in botweefsel is dan ook tweeërlei: enerzijds bloedarmoede anderzijds risico op botbreuk.

Patiënten met metastasering van prostaatkanker kunnen dan ook erg bleek en snel moe zijn. Ze krijgen na verloop van tijd ook pijn in de botten. Vooral in de lage rug en de heupen kan er lange tijd pijn zijn voor er effectief een botbreuk optreedt.

 

 

 

  • Hoe wordt uitzaaiing van prostaatkanker behandeld?

 

  • Pijnbehandeling bij prostaatkankermetastasering.

 

  • En wat als behandeling van prostaatkanker metastasering faalt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *