Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken van prostaatkanker. Over drie oorzaken is men het absoluut eens:

  1. Toenemende leeftijd: prostaatkanker is een ziekte die voor kan komen vanaf 40 à 45 jaar. In die leeftijdsgroep is het echter gelukkig zeer zeldzaam. Vanaf 50 jaar komt het vrij frequent voor. Één keer voorbij 75 à 80 jaar komt prostaatkanker erg vaak voor. Indien prostaatkanker op dergelijke hoge leeftijd pas optreedt, is de kans dat je eraan sterft echter klein. Het is vooral in de periode van de middelbare leeftijd dat een man die prostaatkanker krijgt best wel behandeld wordt.
  2. Ras: mannen van het zwarte ras hebben meer kans op prostaatkanker dan blanken.
  3. Erfelijkheid: prostaatkanker is erfelijk. Als je vader prostaatkanker heeft of heeft gehad heb je als zoon meer kans op prostaatkanker. Dit geldt ook indien je overgrootvader, grootvader of broer dergelijke prostaatproblemen heeft of had.

Er zijn nog andere oorzaken waar men nog niet helemaal zeker van is maar die wellicht toch een belangrijke rol spelen in het ontstaan van prostaatkanker:

Voedingsgewoonten, alcoholverbruik, blootstelling aan bepaalde chemicaliën maar ook coïtus en masturbatie spelen een rol.

2 gedachten over “Oorzaak

  1. U site is een goed initiatief. Zelf heb ik prostaatkanker gehad en is duidelijk genetisch bepaald. Spijtig genoeg begint u ook met het fabeltje dat sex en masturbatie iets te maken hebben met het krijgen van prostaatkanker. Het is als zeggen indien u veel ademt is de kans groter op longkanker

  2. 17 jaar geleden, op 54 jjarige leeftijd is mijn prostaat weggesneden. Al de voorbije jaren bleef de PSA waarde laag en vrijwel constant maar het voorbije jaar steeg de PSA naar 11 en ben ik terug in behandeling gegaan. Het voorstel is nu bestraling omdat er bij botscan geen uizaaiïngen zijn vastgesteld. Is dit een goede beslissing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *