Rectaal toucher

Bij een rectaal toucher voelt de dokter voorzichtig met zijn wijsvinger (met glijmiddel erop) in de anus van de patient aan de prostaat. Zo tracht de dokter prostaatkanker in de prostaat op te sporen. De prostaat ligt juist aan het uiteinde van de darm.

Een normale prostaat voelt aan als een bolletje met in het midden een gootje. Het gootje scheidt de twee kwabben van de prostaat.

De patiënt kan voor dit onderzoek op zijn zij liggen. Er zijn ook andere houdingen mogelijk: stand, voorovergebogen of steunend op knieën en ellebogen.

De bedoeling van het voelen is om onregelmatigheden, verhardingen of knobbels op de prostaat te ontdekken. Deze kunnen wijzen op prostaatkanker. Verder onderzoek is dan noodzakelijk zijn, zelfs als de PSA-test  normaal is.

Bij het rectaal toucher kan je jammer genoeg alleen het onderste deel van de prostaat voelen met de vinger. Als de tumor in een ander deel van de prostaat zit of heel klein is, zal je de prostaatkanker niet kunnen voelen. Daarom wordt ook een bepaling van de PSA verricht bij screening.

Je kan ook met een rectaal toucher de grootte van de prostaat in schatten. Dit is belangrijk om weten bij goedaardige prostaatvergroting .

Als de prostaat warm, gezwollen en pijnlijk aanvoelt en de patient heeft hoge koorts spreekt men van acute prostatitis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *