PSA

 PSA: de terugbetaling in België is recent gewijzigd. Dit zijn de nieuwe regels:

Vanaf 1augustus 2012 wordt de PSA dosering in het kader van een klassieke individuele opsporing bij mannen ouder dan 50 jaar niet meer terugbetaald.

Bijgevolg wordt de PSA dosering enkel nog terugbetaald bij:

– opvolging van een therapie bij een gekende prostaatkanker ongeacht de leeftijd, maximum 2x/jaar (aanvraagcode 277 op het aanvraagformulier)

– opsporing bij mannen > 40 jaar met familiale antecedenten van prostaatkanker, gediagnosticeerd vóór de leeftijd van 65 jaar, maximum 1x/jaar (aanvraagcode 281 op het aanvraagformulier)

3 gedachten over “PSA

 1. Ik vind het schandalig, wij hebben toch niet gevraagd om ziek te worden,en ik moet nu toegeven dat inderdaad kanker een mens arm maakt, steeds meer en meer moeten wij meer betalen, en wat als wij dat niet meer kunnen?
  Ik wordt er soms moedeloos van
  Grt Erik

  1. Inderdaad. Ik zou het niet meer dan normaal vinden dat bij mannen van boven de 50 jaar een jaarlijks PSA onderzoek terugbetaald zou worden. De Belgische overheid besteed liever geld aan nutteloze projecten in plaats van kanker preventie. Het is allemaal ver van mijn bed tot je er zelf mee te maken krijgt. Dan ga je vele zaken anders bekijken. Zo heb ik na mijn diagnose enorm veel respect gekregen voor het Rode kruis en zijn Bloedgevers , evenals het verplegend personeel in de ziekenhuizen die altijd onderbemand zijn.

 2. Helemaal akkoord met de vorige antwoorden.
  Ofwel is de PSA dosering kritisch als indicator voor mogelijke kankerontwikkeling, ofwel is ze dat niet.
  Alle bronnen beweren van wel. Wat kan dan de kost van één controle/per jaar voor ouderen dan uitmaken in het budget van de sociale zekerheid ?
  Best is ons te herinneren welke minister deze weigering heeft goedgekeurd bij de volgende verkiezingen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *