Klachten

Beginnende prostaatkanker

Prostaattumoren beginnen meestal in het kapsel van de prostaat: ver weg van de plasbuis die centraal door de prostaat gaat. Daarom heb je in het beginstadium van prostaatkanker geen specifieke prostaatproblemen. De plasbuis wordt immers nog niet platgedrukt door de tumor.

Als er plasproblemen ontstaan op relatief korte tijd (enkele maanden) en is er een plots stijgende PSA dan moet je wel bedacht zijn op een tumor die groeit in de buurt van de plasbuis.

Uitgezaaide prostaatkanker

Het is meestal pas als de uitzaaiingen groot worden dat er klachten ontstaan doro prostaatkanker. De uitzaaiingen zitten meestal in het bot, soms zitten ze in de klieren.

botmetastasen

het beenmerg wordt verdrongen door de uitgezaaide prostaatkankercellen. Het botmerg kan zijn werk niet meer goed doen. De vlotte aanmaak van rode en witte bloedcellen wordt verhinderd: je krijgt bloedarmoede en dan zijn er bloedtransfusies nodig. Soms ontstaan er ook stollingsstoornissen en probleemn met de afweer. gelukkig zijn deze problemen eerder zeldzaam.

Omdat de uitzaaiingen in de botten huizen en de normale cellen verdringen gaat ook de botstructuur veranderen. De botstructuur verandert en wordt minder stevig. Er kunnen botbreuken ontstaan.

Kliermetastasen

Als er klieren aangetast worden gaan deze groter worden. Als ze enkele centimeter groot worden kunnen bloedvaten dichtgedrukt worden (bijvoorbeeld in het bekken) en kan er oedeem ontstaan in bijvoorbeeld de benen.

2 gedachten over “Klachten

  1. Ik ben vanwege een prostaat ontsteking al jaren onder controle bij een uroloog
    Mijn psa is op dit moment 3.9 volgens een vervanger is het aan te bevelen om een autopsie te doen,omdat ik met mijn 66 jaar weliswaar onder de norm zit maar prostaat kanker op steeds jongere leeftijd voorkomt
    Mijn vraag;Moet ik dit doen en zitten er risico,s aan verbonden
    Gr. Koos D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *