Diagnose

Sommige ziektes kunnen met zekerheid vastgesteld worden door radiologische opnames te maken, door bloedonderzoek of door eenvoudigweg klinisch onderzoek. Longkanker bijvoorbeeld,  hepatitis of acne kan zo vastgesteld worden.

Om de diagnose van prostaatkanker vast te stellen volstaan radiologische opnames of klinisch onderzoek of bloedonderzoek niet.

Om prostaatkanker vast te stellen heb je microscopisch onderzoek nodig van prostaatweefsel. Indien er aanwijzingen zijn dat er prostaatkanker aanwezig is, wordt er weefsel afgenomen bij de patiënt. Het wegnemen van weefsel wordt biopsieren genoemd. Het weefsel dat weg genomen wordt noemt men een biopsie. De uroloog is de arts die prostaatbiopsies afneemt.

De weggenomen biopsie wordt in een potje gedaan met een speciale vloeistof. Deze vloeistof noemt men fixeervloeistof. Door het weefsel te fixeren zal het niet ontbinden in de periode tussen weefselafname en verder onderzoek. Het onderzoek van het weefsel wordt uitgevoerd door de patholoog. De patholoog is de dokter die medisch microscopisch onderzoek verricht. Hij levert een anatomo-pathologisch verslag af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *