Uitgezaaide prostaatkanker

Als prostaatkankercellen gaan uitzaaien

doorheen het lichaam spreekt de uroloog van gemetastaseerde prostaatkanker.

De behandeling hiervan is niet chirurgisch maar gebeurt met medicijnen. Vaak worden injecties gebruikt maar het kan ook met pilletjes.
De medicijnen die eerst worden gebruikt zijn vaak de hormonale behandelingen.
Als deze niet meer goed werken volgen de anti-androgenen.
Als ook deze niet meer werken wordt chemotherapie gebruikt.
Als chemotherapie niet meer werkt worden andere medicijnen gebruikt die vroeger vaak ingezet werden.
Er zijn echter een heel nieuwe reeks medicijnen die bestudeerd worden. Zo probeert de uroloog de patiënt zo lang mogelijk de problemen voor de patiënt te beperken.

(anti)-Hormonale Behandeling

De bedoeling van een anti-hormonale behandeling is het gehalte aan testosterone in het bloed zo laag mogelijk te krijgen. Dit kan op drie manieren

 1. een chirurgische castratie
 2. LH-RH agonisten
 3. LH-RH antagonisten (Firmagon)

Anti-androgenen

Een anti-androgeen medicijn blokkeert de uitwerking van testosterone op het lichaam. Anti-androgenen worden soms ook toegediend in combinatie met een anti-hormonale behandeling. Zo een combinatie noemt men een totale androgeen blokkade. Zowel de aanmaak van testosterone wordt geblokkeerd als de uitwerking op het lichaam.

Chemotherapie

Een product afgeleid van de taxusboom is taxaan. Taxanen zijn het werkend bestanddeel van chemotherapie voor prostaatkanker.

Oudere medicijnen

Als de bovenstaande medicijnen niet meer werken en PSA blijft stijgen worden soms medicijnen geprobeerd die vroeger courant waren. Deze medicijnen worden niet meer gebruikt als eerste keuze omdat ze niet zo goed werken als de nieuwere medicijnen. Sommige hebben ook meer bijwerkingen. Vrouwelijk hormoon bijvoorbeeld helpt ook tegen prostaatkanker. Oestrogenen geven echter vrij veel problemen van bloedklonters in de bloedvaten en kunnen zo andere problemen veroorzaken.

Nieuwere medicijnen

Als chemotherapie niet meer werkt worden er een heleboel medicijnen gebruikt. De meeste bestaan nog niet zo lang en de ervaring is dan ook beperkt. Welk medicijn het beste is, is nog niet helemaal duidelijk. Sommige zijn terugbetaald, andere (nog) niet. Het effect ervan wordt nog van dichtbij gevolgd in studies. Vaak wordt er overgestapt naar een ander medicijn als de uitwerking uitblijft of afneemt.

 • Cabazitaxel
 • Sipuleucel-T
 • Abiraterone
 • Radium 223 of Alpharadin
 • MDV3100

Medicijnen om de botten te beschermen tegen prostaatkanker

Omdat prostaatkanker vaak uitzaait naar de botten kan je beter ook medicijnen nemen om de botten te verstevigen.

 • Calcium al dan niet met Vitamine D
 • Zometa
 • Denosumab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *