Brachytherapie

Brachytherapie is een behandeling voor prostaatkanker waarbij de radioactieve straling in de prostaat wordt gebracht. Men brengt daarvoor radioactieve titaniumstaafjes, zaadjes genoemd,in de prostaat.

De radioactieve straling werkt in op de prostaatkankercellen gedurende enkele maanden. Daarna neemt de radioactiviteit langzaam af.

Het rechtstreeks inbrengen van de radioactiviteit in de prostaat heeft een groot voordeel. De stralen moeten niet meer door gezond weefsel naar de prostaat zodat er veel minder kans is op radiorectitis en radiocystitis. Ook de kans op impotentie is gering.

Een nadeel is dat als je hervalt een radicale prostatectomie technisch erg moeilijk is om uit te voeren. Bestraald weefsel laat zich niet goed disseceren. Het kan, maar je hebt meer kans complicaties.

Daarom wordt brachytherapie bij voorkeur uitgevoerd als men erg veel kans heeft op genezing. Om de kans op volledige genezing in te schatten zijn er enkele criteria die afgetoetst worden:

  • De prostaat mag niet al te groot zijn. Liefst kleiner dan 50 gram.
  • De tumor mag niet te snel groeien: Gleasonscore liefst niet meer dan 6, hoogstens 7.
  • Het PSA-gehalte is best ook niet veel hoger dan 10.

 

Omdat de prostaat opgevuld wordt met zaadjes gaat het volume wat toenemen. Dit volume kan de plasbuis lichtjes vernauwen. Als die al wat nauw is, kunnen er plasproblemen optreden.  Daarom is het ook te verkiezen dat de patient quasi geen typische prostaatproblemen heeft. Dit controleert de uroloog aan de hand van een plasdagboek, een vragenlijst (IPSS) of een uroflowmetrie.

Brachytherapie wordt uitgevoerd tijdens een korte hospitalisatie. Nadien kan je meestal zonder probleem naar huis. De herstelperiode is zeer kort.
Je kan enkele dagen branderigheid voelen bij het plassen, er kan een bloeduitstorting zijn onder de balzak maar meestal is het verbazingwekkend hoe weinig last er nadien is.

Om plasproblemen en prostatitis te vermijden wordt vaak tijdelijk een reeks medicijnen geschreven: antibiotica, alfa-blokkers, zuur -en ontstekingsremmers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *