Bestraling

Beginnende prostaatkanker kan je genezen met bestraling. De stralen die gebruikt worden zijn zogenaamde ioniserende stralen. De ioniserende stralen worden opgewekt met een radioactieve bron: het bestralingstoestel. De specialist die deze behandeling uitvoert is de radiotherapeut.

Bij bestraling is het van groot belang dat de stralen zoveel mogelijk op de prostaat terechtkomen en zo weinig mogelijk op de omgevende weefsels die niet behandeld moeten worden. Daarom wordt bij bestraling van de prostaat vooraf een zogenaamde CT-scan uitgevoerd. De prostaat wordt dan in kaart gebracht zodat men de richting van de stralenbundel kan instellen.

Bij bestraling is het de bedoeling het DNA van de ziekteverwekkende cellen (erfelijk of genetisch materiaal dat verdubbelt bij celdeling) te beschadigen. Als de prostaatkankercellen dan gaan delen, loopt het fout en sterven ze af in plaats van te vermenigvuldigen.

Als men radioactieve stralen in hoge doses toe gaat dienen gaan de weefsels echter als het ware verbranden. Daarom gaat men bij bestraling met bedeoling om te genezen telkens zeer kleine dosissen toedienen per keer. Zo tracht men de bijwerkingen van de straling minimaal te houden.

Door zeer goed richten van de stralenbundel en de dosissen aan te passen is het mogelijk een behandeling aan te bieden die weinig impact heeft op de levenskwaliteit.

Desondanks blijft het mogelijk dat patiënten nevenwerkingen krijgen bij bestraling van de prostaat. Zo kan radiorectitis en radiocystitis optreden na een behandeling met stralen.

Radiorectitis is irritatie door bestraling van het rectum. Bij radiorectitis heb je last van slijmerige stoelgang, soms is die bloederig. Verder kan de irritatie een voortdurende valse stoelgangsnood veroorzaken.
Radiocystitis geeft dan weer valse plasbehoefte en in sommige gevallen bloed in de urine. Zowel radiocystitis als radiorectitis zijn moeilijk te behandelen en kunnen, als ze voorkomen, de levenskwaliteit nadelig beïnvloeden.

In radiotherapie wordt gebruik gemaakt van machines die de stralen leveren. Deze apparaten ondergaan ook een continue evolutie met als doel de belasting voor de patiënt zo laag mogelijk te houden en het effect op de prostaatkanker maximaal te maken. (IMRT, Cyberknife)

In de praktijk komt bestraling erop neer dat de patiënt bijvoorbeel 35 keer naar de bestralingsafdeling gaat om de totale dosis toegediend te krijgen in 35 fracties, dus niet in één keer
In sommige centra wordt één keer per dag bestraald en in andere één keer om de twee dagen. Omdat exact richten van de stralen op de prostaat van groot belang is worden op de huid van de patiënt kleine markeringen aangebracht met een tatoeagestift. Het zijn erg kleine puntjes van ongeveer een millimeter groot. Zo kan men elke keer tot op 5 mm nauwkeurig richten op de prostaat.

Onafgezien van het aantal keren dat je als patiënt naar de bestralingsafdeling dient te gaan, heeft een bestraling tegenwoordig weinig impact op het dagelijkse leven. De meeste mensen hebben tegenwoordig bijzonder weinig last van radiorectitis en radiocystitis en dit maakt van bestraling voor prostaatkanker een goede optie in welbepaalde gevallen.Van een uitwendige bestraling wordt je als patiënt overigens niet radioactief.

Heb je een kleine beginnende prostaattumor, geen lymfeklieren en geen uitzaaiingen, een gleasonscore van zes of minder en een PSA lager dan 10 dan zit je in de zogenaamde lage risicogroep. De resultaten die dan behaald worden met radiotherapie voor wat betreft genezing van prostaatkanker zijn praktisch dezelfde als het genezingspercentage met een operatie of met brachytherapie.

 

2 gedachten over “Bestraling

  1. vier/vijf jaar geleden 38 maal bestraald en door de radiologe genezen verklaard
    nu binnen 24 mnd psa 0.3 naar 8,3 . pet scan ico opop nieuw prostaat kanker en twee ernstig verdachte uit zaaingen oor deel behandelaar (uroloog) geen behandeling meer mogelijk
    alleen vertraging hormonaal ,risico met hartfalen
    svp info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *